Ambasadorji

Pobudniki NMSB smo slovenske vrhunske ilustratorke in ilustratorje, ki so nagrajenke in nagrajenci Slovenskega bienala ilustracij, povabili, da se nam pridružijo kot ambasadorke in ambasadorji NMSB.

Nagrajenke in nagrajence Slovenskega bienala ilustracij (prejemnice in prejemnike nagrad in priznanj Hinka Smrekarja ter plaket bienala), ki so se našemu povabilu odzvali, predstavljamo tudi z ilustracijo po njihovem izboru, na kateri sta upodobljena vsaj dva, ki skupaj bereta.

SUZANA BRICELJ, slovenska slikarka ilustratorka, ambasadorka NMSB

Rojena 3. septembra 1971 v Ljubljani.

Suzana Bricelj se je po končanem študiju slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost izpopolnjevala v Bratislavi in Parizu. Po vrnitvi v Slovenijo se je posvetila predvsem ilustriranju otroških slikanic in knjig, šolskih učbenikov, redno pa objavlja tudi v revijah za otroke in mladino (Cicido, Ciciban, PIL).

Za svoje igrive ilustracije je prejela številne nagrade, med njimi tudi plaketi Hinka Smrekarja leta 2004 in 2016.

Živi in dela v Ljubljani, kjer na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani poučuje ilustracijo na oddelku za Oblikovanje vizualnih komunikacij.

Več o Suzani Bricelj in njenem delu lahko preberete tudi v Albumu slovenskih ilustratorjev (Mladinska knjiga, 2005).

Ilustracija iz knjige O kralju, ki ni maral pospravljati, Nina Mav Hrovat (Mladinska knjiga, 2008)

ZVONKO ČOH, slovenski ilustrator in avtor animiranih filmov, ambasador NMSB

Rojen 7. avgusta 1956 v Celju.

Zvonko Čoh je po diplomi iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost pri prof. Janezu Berniku nadaljeval študij slikarstva na specialki pri prof. Štefanu Planincu. Že v času specialke se je začel ukvarjati z risanim filmom in ilustracijo ter takoj po študiju začel delati kot svoboden umetnik.

Ilustriral je na desetine knjig, redno pa objavlja tudi v revijah za otroke in mladino. Za svoje ilustracije je prejel številne pomembne nagrade, med drugimi tudi priznanje Hinka Smrekarja leta 1995 in nagrado Hinka Smrekarja leta 2002.

Ustvaril je več kratkih risanih filmov, za prvi slovenski celovečerni risani film Socializacija bika? (1998) je skupaj z Milanom Eričem leta 1999 prejela nagrado Prešernovega sklada.

Živi in ustvarja v Šujici.

Več o Zvonku Čohu in njegovem delu lahko preberete v Albumu slovenskih ilustratorjev (Mladinska knjiga, 2005) ter knjigi Čoharije: zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha (Mladinska knjiga, 2016).

Ilustracija iz knjige Bedak Jurček, Hans Christian Andersen, Mladinska knjiga, 2005

JELKA GODEC SCHMIDT, slovenska ilustratorka in pisateljica, ambasadorka NMSB

Rojena 1. maja 1958 v Ljubljani.

Jelka Godec Schmidt se je rodila v umetniški družini. Že v mladosti je pogosto opazovala mamo, slikarko Ančko Gošnik Godec, kako riše, in jo poskušala posnemati. Zaključila je Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Sprva je ilustrirala za otroške in mladinske revije (PIL, Ciciban in Cicido), do danes pa je opremila z ilustracijami že veliko število knjig, med njimi številne avtorske, saj se poleg ilustriranja posveča tudi pisanju. Je prejemnica nagrade Hinka Smrekarja leta 2004.

Več o Jelki Godec Schmidt in njenem delu lahko preberete tudi v Albumu slovenskih ilustratorjev (Mladinska knjiga, 2005).

Ilustracija za revijo Ciciban, 2010

MARJAN MANČEK, slovenski ilustrator, stripar in filmski animator, ambasador NMSB

Rodil se je 3. januarja 1948 v Novem mestu.

Marjan Manček je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz angleščine in zgodovine. Nekaj mesecev je bil učitelj, leto dni urednik mladinskega tiska pri Založbi Borec, nato je do upokojitve delal kot samozaposleni v kulturi kot ilustrator, stripar, karikaturist in filmski animator.

Ilustriral je več kot 200 knjig, več kot 30 avtorskih slikanic, redno objavlja v revijah za otroke in mladino, ustvaril je 10 kratkih animiranih filmov, po njegovi likovni zasnovi pa je pripravljenih tudi nekaj lutkovnih predstav.

Za svoja dela na naštetih področjih je prejel številne nagrade, med njimi tudi priznanje Hinka Smrekarja leta 2010 ter najpomembnejšo nagrado na področju ilustracije – nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo leta 2016,

Živi in ustvarja v vasi Selšček pri Cerknici.

Več o Marjanu Mančku in njegovem delu lahko preberete v Albumu slovenskih ilustratorjev (Mladinska knjiga, 2005) ter knjigi Mančkarada: zgodbice, pesmice in stripeki (Mladinska knjiga, 2018).

Ilustracija za mednarodno knjižno akcijo Korak za korakom

MATIJA MEDVED, slovenski ilustrator, slikar in grafični oblikovalec, ambasador NMSB

Rojen 1990 v Ljubljani.

Matija Medved je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključil magistrski študij. Je vsestranski umetnik, ki se izraža z risanjem, slikanjem, ilustracijo, animacijo in oblikovanjem.

Ilustracije redno objavlja v časopisih doma in v tujini, ilustrira knjige za odrasle in otroke, je sodelavec Lutkovnega gledališča Ljubljana. Razstavljal je na številnih skupinskih razstavah, redno razstavlja tudi na Bienalu slovenske ilustracije in Bienalu Brumen. Za svoje ustvarjanje je prejel že številne nagrade, med njimi tudi plaketo Hinka Smrekarja leta 2014.

Živi in ustvarja v Ljubljani kot samostojni umetnik.

Iz osebnega arhiva Matije Medveda

ANA ZAVADLAV, slovenska slikarka in ilustratorka, ambasadorka NMSB

Rojena 24. aprila 1970 v Šempetru.

Ana Zavadlav je po diplomi iz slikarstva leta 1997 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Janezu Berniku leta 2001 tam zaključila študij na specialki za grafiko pri prof. Branku Suhyju. V letu 1999 je bila na študijskem izpopolnjevanju na Indiana University of Pennsylvania (ZDA) na oddelku za grafiko, leta 2002 pa je ustvarjala v Cite d’Art v Parizu.

Od leta 2003 se posveča knjižni ilustraciji za otroke, mladino in odrasle. Redno objavlja v otroških revijah (Cicido, Ciciban, Galeb, Mavrica) in ima bogato bibliografijo objav v knjigah.

Njena dela so bila večkrat nagrajena, med pomembnejše nagrade za ilustracije sodita dve priznanji Hinka Smrekarja (2006 in 2013) ter posebna pohvala po izbiri posamičnega člana žirije na Bienalu slovenske ilustracije leta 2010.

Živi in dela v Solkanu kot samostojna kulturna ustvarjalka.

Več o Ani Zavadlav in njenem delu lahko preberete tudi v Albumu slovenskih ilustratorjev (Mladinska knjiga, 2005).

Ilustracija iz knjige Molitvice s stopnic, Peter Svetina, Mladinska knjiga, 2016

ANDREJA PEKLAR, slovenska slikarka, ilustratorka in pisateljica, ambasadorka NMSB

Rojena 10. junija 1962 v Ljubljani.

Andreja Peklar je diplomirala iz slikarstva pri profesorju Andreju Jemcu in Jožefu Muhoviču na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že kmalu po študiju je stopila v svobodni poklic in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke. S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice, pa tudi učbenike in revije za otroke in mladino, je tudi uspešna pisateljica. Imela je vrsto samostojnih razstav ilustracij, udeležuje pa se tudi pomembnejših mednarodnih selekcioniranih razstav ilustracij v tujini. Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini, med njimi tudi priznanje Hinka Smrekarja na bienalu 2016.

Živi in dela v Ljubljani kot svobodna umetnica.

Ilustracija iz slikanice Pet basni, Anton Martin Slomšek (DZS, 1999)

PETER ŠKERL, slovenski slikar, ilustrator in oblikovalec, ambasador NMDB

Rojen 8. maja 1973 v Ljubljani.

Peter Škerl je diplomiral iz ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Od leta 2002 ustvarja kot svobodni umetnik. Ilustrira slikanice in knjige za otroke ter mladino, učbenike in priročnike ter objavlja v otroških revijah (Cicido, Ciciban, Mavrica). S svojimi ilustracijami je opremil več kot sto različnih izdaj knjižnih del, je tudi soustvarjalec več lutkovnih in gledaliških predstav.

Na svoji ilustratorski poti je prejel veliko nagrad, med njimi posebno priznanje Hinka Smrekarja za mladega ustvarjalca (2002) ter leta 2013 tudi Veliko nagrado Hinka Smrekarja.

Škerl živi in ustvarja v Dolenjskih Toplicah.

Ilustracija iz slikanice Pika v knjižnici, Tilka Jamnik (DZS, 2005)

Pobudniki in organizatorji:

Častni pokrovitelj
Nacionalnega meseca skupnega branja 2018
je 
predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Partner in sofinancer komunikacijske akcije je Javna agencija za knjigo RS.
Javna agencija za knjigo

Partnerji in sofinancerji:

Andragoški center Slovenije
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za kulturo
Zveza društev Slovenskih Likovnih umetnikov

© Nosilci projekta NMSB 2018