Gradiva NMSB 2018

V Sloveniji številne ustanove s področja bralne kulture in razvoja bralne pismenosti že desetletja pripravljamo različne programe in dejavnosti za otroke in mladino, za družine, za vse generacije.

S prvim Nacionalnim mesecem skupnega branja bomo predstavili skupno delovanje, ki bo prispevalo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočilo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje.

Z NMSB se vključujemo tudi v gradnjo nacionalne mreže, ki se na podlagi predloga Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti vzpostavlja že v letu 2018. Dolgoročni cilj nacionalne mreže je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.

Prvi NMSB bo trajal od 8. 9. 2018, mednarodnega dne pismenosti, do 8. 10. 2018, zaključka Tedna otroka®.

Vabimo tudi vas, da berete skupaj z nami!

Stran in prijava dogodkov sta v pripravi, z vpisom smo začeli 23. avgusta 2018, prve dogodke smo že objavili. Iskalnik dogodkov je že objavljen, pripravljamo še zemljevid.

ISKANJE

DOGODKOV

Vabimo vas, da poiščete dogodke.

PO NASLOVU IN OPISU
PO REGIJI

PO DATUMU (V PRIPRAVI)

PO NARAVI DOGODKA

PO CILJNIH SKUPINAH

DOSTOPNO TUDI ZA

 

ISKANJE

DOGODKOV

Vabimo vas, da poiščete dogodke.

OBČINA KRŠKO, VALVASORJEVA KNJIŽNICA KRŠKO IN KD FABULARIJ

IZMENJAVA KNJIG IN PRIPOVEDOVANJE PRAVLJIC

V okviru prireditve »Dan brez avtomobila« bo na ulici Cesta krških žrtev v starem mestnem jedru, ki je zaprta za promet, pripravljen bralno pripovedovalski kotiček, na katerem bo potekalo izmenjava knjig in pripovedovanje pravljic.

 

OPIS DOGODKA

 

Krško, 21. 9. 2018 od 9.00 do 12.00

KNJIŽNICA CIRILA KOSMAČA TOLMIN

HRIBRANJE

Akcija za otroke in odrasle bo potekala od 21. 9. do 11. 12. 2018. Kdor bo prebral vsaj 1 knjigo s področja gora oz. pohodništva, bo sodeloval v nagradnem žrebanju. Če se bo kdo povzpel na kakšen hrib, lahko na kupon odtisne planinski žig. Kdor prejme največ žigov, ga čaka posebna nagrada.

21. 9. 2018 bo ob 19. uri v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmina ob začetku akcije HriBRANJE predstavitev knjige Alpinist Silva Kara. Vabljeni!

OPIS DOGODKA

 

Tolmin, 21. 9. 2018 od 19.00 do 20.00

DRUŠTVO SLOVENCEV TRIGLAV

BEREMO IN SPOZNAVAMO SLOVENSKO KULTURNO DEDIŠČINO

Pri dopolnilnem pouku slovenščine brali revije, knjige in brošure o Sloveniji, ob tem spoznavali slovenske kraje, njihovo zgodovino, kulinariko in običaje. Leto 2018 je leto kulturne dediščine, od 22. 9. do 6. 10. bo potekal teden kulturne dediščine. Projekt je del projekta Združeni v različnosti.

 

OPIS DOGODKA

 

Banja Luka, Bosna in Hercegovina, 22. 9. 2018 od 9.00 do 15.30

RTV SLOVENIJA

ČEBELICE – SERIJA SEDMIH TELEVIZIJSKIH SLIKANIC

Dramski igralci z bobrom Borom prebirajo pravljice iz zbirke Čebelica. RTV Slovenija s ciklom oddaj spodbuja k skupnemu branju ter krepi slušno in vizualno senzibilnost v najzgodnejšem življenjskem obdobju. Sedem zaporednih sobot od 15. 9. do 27. 10. na 1. programu Televizije Slovenija.

 

OPIS DOGODKA

 

1. program Televizije Slovenija, vsako soboto od 18.40 do 18.50

MESTNA KNJIŽNICA KRANJ

ŠPORT IN KULTURA POVEZUJETA

V času Evropskega tedna športa, ki je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi, bomo v Mestni knjižnici Kranj izpostavili gradivo, ki je tako ali drugače povezano s športom. S programom različnih dejavnosti pa bomo povezovali kulturo in šport ter spodbujali h kvalitetnemu preživljanju prostega časa.

25. 9. 2018 bo v dvorani MKK ob 17. uri potekala tudi delavnica Gibajmo se!. Poglavitni cilj je spodbuditi najširši krog prebivalcev k redni telesni dejavnosti. Na delavnici bomo skupaj izvedli aktivno učno delavnico. Delavnico organizira NIJZ, vodila pa jo bo Zala Marn z NIJZ OE Kranj.

 

OPIS DOGODKA

 

Kranj, 23. 9. – 30. 9. 2018 od 8.00 do 19.30

ZVEZA BIBLIOTEKARSKIH DRUŠTEV SLOVENIJE. SEKCIJA ZA ŠOLSKE KNJIŽNICE

STROKOVNO POSVETOVANJE SEKCIJ ZBDS “STANDARDI IN KNJIŽNICE”

Knjižničarji imamo radi normative in standarde. Naša strokovnost raste, gradi in se razvija na temeljih teh dokumentov. A prepričani smo, da so ti dokumenti skozi dolgo obdobje knjižničarskega delovanja preoblikovali svojo vsebino in obliko …

 

OPIS DOGODKA

 

Maribor, 27.-28. 9. 2018 od 8.00 do 21.00

ARGO DRUŠTVO ZA HUMANISTIČNA VPRAŠANJA

OKO BESEDE, SREČANJE MLADINSKIH PISATELJEV

Srečanje slovenskih mladinskih pisateljev je literarni festival, ki povezuje ustvarjalce slovenske mladinske književnosti, literarne strokovnjake, izdajatelje (založnike) in posrednike (knjižničarje) sodobne slovenske mladinske literature. Osrednji dogodek bo podelitev večernice. Na sliki je lanskoletni dobitnik večernice, Peter Svetina, za pesniško zbirko Molitvice s stopnic.

 

OPIS DOGODKA

 

Murska Sobota, 27. 9. 2018–29. 9. 2018

MESTNA KNJIŽNICA KRANJ

KRANJCI SMO SE ZBRALI, DA BOMO SKUPAJ BRALI

Mestna občina Kranj in Mestna knjižnica Kranj bomo v sodelovanju s partnerji organizirali različne dejavnosti, ki so povezane z branjem. K branju bomo spodbudili prebivalce lokalne skupnosti in s skupnimi močmi pokazali, da brez branja nam živeti ni.

 

OPIS DOGODKA

 

Kranj, 1.-6. 10. 2018 od 10.00 do 21.00

SLOVENSKI GLEDALIŠKI INŠTITUT

BERIMO V SLOGI!

Z akcijo Berimo v SLOGI! vam bomo na FB strani Slovenskega gledališkega inštituta – https://www.facebook.com/SLOGI.SI/ – vsak dan Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 predstavili težje dostopno slovensko dramsko besedilo starejših ali sodobnih avtorjev.

 

OPIS DOGODKA

 

Ljubljana, od 8. 9. 2018 do 8. 10. 2018

Pobudniki in organizatorji:

Častni pokrovitelj
Nacionalnega meseca skupnega branja 2018
je 
predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Partner in sofinancer komunikacijske akcije je Javna agencija za knjigo RS.
Javna agencija za knjigo

Partnerji in sofinancerji:

Andragoški center Slovenije
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za kulturo

© Nosilci projekta NMSB 2018